Monday, 30 May 2011

cerita encik koko dan cik coklat~

ini bukan lovestory ok!
hehe
eh eh lupa nak bagi salam...

ASSALAMUALAIKUM....

walopun cuti kite still bukak buku mikrob,,mana x rajen....
sampaila kite jumpa satu info ni......
info pasal encik KOKO dan cik COKLAT

al kisah bermula satu masa dahulu tinggallah encik koko di sebuah kampong yang dinamakan kampong ladang koko
sat2....kite search gambo dia kat pakcik google


pokok koko (rumah encik koko)
bila encik koko da masak ranum...dalam kata laen...encik koko pown dipetik oleh tuan tanah... tuan pokok la....org tu pown sembelih2 abg koko..sampai nampak isi perot macam kat bawah ni ha....

putihnya isi perut encik koko..encik koko memg suci....


isi perut jenazah encik koko diurai2kan menjadi isi putih bersih..pasal tuan koko yang zalim itu nak simpan n nak kasik isi perot encik koko tu bepeluh2...
dengar kata dorang letak dalam bekas pastu tutup ngan doun cik pisang ada gak yang letak atas daun cik pisang...tutup pown ngan daun cik pisang....
cian cik pisang...
habes smua daun yang dia guna wat skirt tuan koko yang zalim tu amek,,,,
(kite pown x tau knapa daun pisang digunakan ntuk cover isi koko masa fermentasi koko ni)
kalo x caye tengok ni....

ni da lepas dua tiga ari
tapi kalo kat malaysia..untuk koko..femes ngan box fermentation la...




ekcelli...isi perut encik koko ni amik masa 5-7 hari ntuk disimpan dalam ni...
reaction2 yang berlaku masa isi perut encik koko yang difperam seperti di bawah....cewah...
Fermentasi oleh isi perut encik koko oleh tuan yis,tuan bact laktik asid dan tuan acetobactor


1- fasa 1(fasa yg tak ada oksigen) - 2 hari pertama (isi perut encik koko memg dibiakan tertutup,,,mana x berpeluh2 badan mendee alah tu)

• pemeraman oleh tuan yis - gula dlam perut encik koko ditukar jadi alkohol (etanol)
• pasal tertutup rapat kan,,,suhu pown naik...adela exothermic reaction-laktik asid pun terhasil la,,,
• isi perut dia pown pecah....udara da bley masuk dalam,,,

2- fasa 2 (yang ada oksigen) hari2 seterusnye la,,,


yg ni explain dalam bi....hehehe

– Aeration (drained pulp and turn after 48 hours) allows
strong growth of Acetobacter (aerobic bacteria)
– Acetobacter transforms alcohol to acetic acid
– Very exothermic reaction and increase of temperature
up to 50oC
– Acetic acid penetrates into the bean and causes changes
that lead to formation of chocolate flavour precursors


da ciap suma tu da bole jemorkan mereka...


xpa...xkan hitam bawah sunlite..tetap koko
then...boleh la kisar untuk jadik cik serbuk koko

cewah gambar sape2 ntah
masak la sendiri


cik coklat yang cun

da penat da,,adus.....



notakaki: kalo kat industri of kos la,,,step tambah preservatives tu ada..tapi kie da skip..hehehe



2 comments:

Atie iskandar said...

wah! tak prnh b4 nie tau..
tnx for the info..
tringin lak nk mkn koko..
tapi pokok blakang rumah da kena tebang..

eh, jom dtg blog join segmen..

kaseh suchi said...

aah..macam x sangka kan...buah koko tu bole jadi colat yang sedap...

memg susah kot skang...kat kampong kite pown da x banyak pokok koko

k3...i'm coming...

linkwithin....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...