Wednesday, 28 September 2011

Contest : Kisah Dongeng Tengku Puteri & Puan Kutu

klik untuk join

pada zaman dahulu kala..tinggal seorang wanita poyos,,,beliau sudah berkahwin dengan seorang jejaka bernama tuan kekutu...maka semua penduduk desa itu menamakan beliau dengan nama puan kutu 

puan kutu punya seorang sahabat baik...disebabkan oleh sahabat beliau ini belum berkahwin makanya beliau dipanggil putri...

puan kutu dan putri suka jenjalan kat hutan bersama2....basuh baju n mandi sungai bersama2...(kawan ngam la katakan hehe).....
satu hari semasa mereka jenjalan kat utan....puan kutu dan putri ternampak sebuah pondok usang yang terbiar


selepas berkira2 untuk memasuki pondok itu, puan kutu dan put3 sebulat suara ingin memberi salam terlebih dahulu...
3 kali salam 3 kali juga mereka menunggu salam berjawab, namun mereka hampa..puan kutu dan putri dah decide nak masuk jugak pondok usang tu

maka...dua bersahabat ini memasuki pondok usang itu perlahan2...
mereka ternampak seorang jejaka yang sedang lena dalam tidurnya...seperti seorang bayi yang sedang kekenyangan....

lalu putri ingin memasuki kamar beradu jejaka itu dan diikuti oleh puan kutu kat belakang...
tanpa putri sedari kakinya tersepak divider kamar bilik dan ruang tamu itu..makanya terhunbamlah putri ke atas katil tempat beradu jejaka hensem itu...

makanya bibir bertemu bibir mengejutkan jejaka hensem itu dari tidur yang panjang.....
lantas berlakulah perbualan antara mereka

putri: maafkan hamba...hamba tidak sengaja terjatuh ke atas tuan hamba (blushing doe!)

jejaka : ooh tidak mengapa tuan hamba...hamba ingin mengucapkan terima kasih kerana tuan hamba ialah gadis yang mengejutkan hamba dari tidur yang panjang ini....dan tuan hamba jugalah gadis yang membebaskan hamba dari sumpahan nenek kebayan gila tu...sekali lagi hamba ucapkan terima kasih 

puan kutu: siapa tuan hamba? (xle blah....jari telunjuk kat hidong jejaka berkenaan)

jejaka: hamba ialah putera zack waris tunggal raja zul yang dikhabarkan hilang 5 tahun dahulu....hamba disumpah!! hamba meminta jasa baik ttuan hamba berdua mengahnatar hamba pulang ke istana 
 (ek....putra raja pun sembang2 guna kata ganti diri hamba jugak ka..bukan beta ka..taram jela)

lepas bebincang sesama mereka
puan kutu dan putri decide nak bawak putra zack balik ke istana dengan batuan tuan kekutu..

maka sesampainya di istana...makanya raja zul dan putra zack berpeluk2kan la....
disebabkan putri yang mnyelamatkan beliau.. putra zack mengambil putri menjadi isterinya
puan kutu dan tuan kekutu pula jadi anak ankat raja zul...

~tamat~
(makanya kalau ada yang mengguris hati atau terkasar bahasa ampunkan hamba ye penganjur berdua)

Syarat- Syaratnya :

  1. Buat Entri tajuk yang sama.
  2. Macam biasa copy banner yang comel gila diatas tu dan linkkan ke entri ini.
  3. Terpulang korang nak follow ke tak blog Istana Cinta Tengku Puteri dan Ini Cerita Puan Kutu. Tiada paksaan yang boleh bikin korang radang hati kata Puteri.hehe.
  4. Karangkan kisah dongeng kreatif yang pendek. Pastikan watak Tengku Puteri dan Puan Kutu ada dalam cerita tersebut. Kisah dongeng mestilah happy ending. Ikut korang nak buat cerita macam mana pun. Tak kisah pendek ke panjang. Cerita yang menarik perhatian juri akan dikira sebagai pemenang. Contoh karangan di SINI.
  5. Tarikh tutup adalah pada 17 Okt 2011 Insyaallah genap sebulan contest nie berlangsung. 
  6. Jangan lupa tinggalkan link di ruangan komen.
  7. Sila copy ini di penghujung entri “Contest ini adalah anjuran  Tengku Puteri & Puan kutu dan hadiah utama di taja oleh tetikusrusak.net
  8. Hadiah (6 pemenang) yang bakal korang menangi : 
  • Tempat 1 mary kay compact pro (unfilled) bernilai RM150 tajaan juanita tetikusrusak.net 
  • Tempat 2 - Simple header doodle + Doodle as request + Topup RM10.
  • Tempat 3 - Doodle shoutbox + Doodle as request + Topup RM 5.
  • Tempat 4 - Doodle as request + Simple Header from aku.
  • 2 hadiah sagu hati doodle single.


Jom tonjolkan bakat korang sebagai penglipur lara. Semua doodle adalah hasil tangan Tengku puteri. Kalau nak buat tempahan boleh juga berkunjung ke Istana Cinta puteri yer. Selamat bercerita dan Good Luck! Terima Kasih.

7 comments:

Puan Kutu said...

tq sudi join.(xle blah....jari telunjuk kat hidong jejaka berkenaan) nie ayat akk suka.haha..nice story.gudluck!

kaseh suchi said...

thanx kak =)

Puan Kutu said...

salam,minta tolong rujuk syarat tambahan utk letak link penaja dipenghujung entri.maaf atas kesulitan.tq..:)

kaseh suchi said...

done updet!

xpe memang la kehendak penganjur kena patuhi =)

Tengku Puteri said...

tima kasih sudi join....tgh blushing jugak baca nih...hehehehe...

kaseh suchi said...

alala..hehehe..rekaan semata2 tengku put3..hehe

Puan Kutu said...

maksud sy syarat no 7 tu,bkn copy semua syarat..:)

linkwithin....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...